:: LoVe is in the air ::

oUr PRiDe aNd JoY

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

kLiK saYa uTk TaBuNg BaBy~!!!

:: am sorry all ::

:: am sorry all ::
masih lagi bersawang blog ni kan..lately sume post adalah yang AUTOPUBLISH sahaja..hehehe...sebab hari tu ada masa maka aku auto publishkan sahaja n3 yang ada..bolehla rajin terupdate..but i'll try harder after this ok..THANKS FOR COMING~!!!!!!!!

Wednesday, November 4, 2009

.: aKu sKanDaL 14:.

“Ma, kami nak kahwin!” tegas suara Ariel, mengejutkan semua yang ada.

Aireen masih tunduk. Semuanya gara-gara kejadian minggu lepas yang membuatkan hidupnya huru-hara. Adreen mahu membuat laporan polis, mendakwa Ariel yang telah melebamkan mata kanannya. Namun campurtangan Adrean berupaya menyelamatkan keadaan.

“Kenapa dengan Boy ni? Hari tu Boy juga yang beria-ia nak tangguhkan perkahwinan kamu. Sekarang jadi macam ni pula,”bantah mama Ariel.

“Ma, kalau Ryana tak menggatal dengan jantan lain takdela Boy nak buat keputusan tergesa-gesa macam ni!”

Kata-kata itu membuatkan hati Aireen menjadi panas. Cepat-cepat dia berdiri menghadap Ariel. Sengaja dibesarkan matanya, melihatkan ketidakpuasan hati.

What? You nak cakap I merepek? I nampak dengan mata I sendiri, Ryana. Sebab tu juga I nak perkahwinan kita dilangsungkan.”

“Kalau itu sebab you nak kita kahwin, no! I tak nak!”

“Kenapa? I tunang You, memang sepatutnya kita kahwin. Atau sepanjang I takde kat sini, You dengan jantan tu dah...”

Pang!

Pertengkaran yang tadinya memonopoli suasana, diganti dengan senyap-sunyi kini. Aireen menggosok tangannya yang perit. Sungguh, dia sendiri tak menyangka akan bertindak begitu. Tapi Ariel dirasakan sudah melampau. Penghinaan itu benar-benar melukakan hati Aireen.

I takkan kahwin dengan You selagi tanggapan buruk tu ada dalam diri You.”



“Aireen, ambilkan aku air.”

Lamunan Aireen mati mendengar suara Tisya. Dia menyambut gelas di tangan Tisya dan bangun mengambil air.

“Kenapa ni? Datang lawat aku macam aku nak mati esok.” Tisya merungut sambil meletakkan gelas di sisi katil. Sudahla dia sakit, muka Aireen yang berkerut macam jeruk terlebih cuka membuatkan kesihatannya merosot lagi 28%.

“Aku bergaduh dengan Ariel.”perlahan Aireen bersuara.

“Pasal Ery?”

Aireen memandang Tisya, hairan. Namun seketika sahaja kerana dia tahu bagaimana rapatnya hubungan dua sepupu itu. Aireen mengeluh, dan mengangguk.

Sorry on behalf of him, Aireen. Ery memang macam tu. Sangat berbeza dengan Abg Ean walaupun mereka tu kembar seiras.”

Aireen mengangguk, mengiakan kata-kata Tisya. Walaupun dia sedikit menyalahkan Adreen, namun hatinya lebih bengkak dengan kata-kata Airel malam itu.

“Erm, speaking of that devil, mana dia? Selalu ada je dia terpacak kat sini?”

“Dekat seminggu dah dia tak datang. Takde pula dia bagitahu dia nak pergi mana. Last dia datang bagitahu pasal dia bertumbuk dengan Ariel malam dia hantar kau balik tu.”

“Encik Nik pun dah lama aku tak nampak kat office.”

Tisya mengangguk, mungkin memikirkan sesuatu.

“Tisya.”

Aireen teragak-agak mahu bertanya atau tidak. Tisya yang melihat Aireen terkial-kial membuka mulut, melontarkan soalan.

“Kau nak tanya pasal siapa? Ery ke Abg Ean?”

‘Eh, Tisya ni. Macam tau-tau je apa yang aku fikir.’

“Encik..er..Ean,”lambat-lambat dia menggunakan nama Ean berbanding Encik Nik.

“Aku ingatkan kau akan lebih berminat kat Ery, tapi rupanya Abg Ean lebih menarik perhatian kau.”

Kata-kata Tisya itu disambut dengan serangan sepit ketam oleh Aireen, membuatkan suasana yang tadi suram menjadi riuh dengan ketawa mereka berdua.

“Sebelum tu aku nak tanya, kenapa kau panggil dia Abg sedangkan dia dengan Ery tu sama umur?”nampaknya lidah Aireen semakin fasih membahasakan nama panggilan si kembar.

“Aku memang rapat dengan diorang sejak kecil lagi. Abg Ean dah jadi macam abang aku sendiri. Dia terlalu menjaga aku ngan Ery. Malah lebih baik daripada macam mana papa dan mama aku jaga aku, Aireen.”

Aireen dapat menangkap genangan air mata di tubir mata Tisya. Segera dia memeluk bahu teman kesayangannya itu.

“Kau tengoklah sendiri. Dekat sebulan aku kat sini, siapa yang datang lawat aku selain kau, Ery dan Abg Ean?”

“Kau juga yang cakap tak nak mama dan papa kau datang melawat?”

“Sebab aku tau, kalau aku harap diorang datang pun, diorang takkan datang!”

Aireen mengeratkan pelukannya. Dapat dirasakan Tisya membalas erat pelukannya. Air mata mereka bersatu.

“Ops, am I disturbing, ladies?”

Suara Ery menyedarkan dua sahabat itu daripada terus hanyut dibuai emosi. Cepat-cepat Aireen mengesat air matanya dengan belakang tapak tangan.

Sorry Princess. Lama Ery tak datang sini,”kata Ery seraya mengucup lembut dahi Tisya.

It’s ok. Ery ada hal kan?” Tisya memegang lembut tangan Adreen.

Adreen mengambil tempat di sebelah Aireen. Aireen masih diam membatu. Memang selama Tisya di hospital, dia dapat melihat betapa Adrean dan Adreen begitu mengambil berat mengenainya.

“Aireen, you okay?”

Pertanyaan Adreen memancung lamunannya.

Okay. Kenapa, saya nampak macam ada masalah ke?”

Adreen tersenyum, manis. Sewaktu pertama bertemu gadis ini, hati dan nafsunya tertarik. Namun setelah mengenalinya, dia semakin menghormatinya.

I’m talking about that guy. The one who call you Ryana.” Pertanyaan itu mengubah mood Aireen.

“Ariel? Pasal malam tu ke?"tanya Tisya yang blur.

“Yelah. Aku bergaduh dengan dia, sebab aku dengan Ery...”

Belum sempat Aireen menghabiskan ayat, Adreen menyampuk tak sabar-sabar.

You bergaduh dengan dia sebab I? Pasal apa lagi?”

“Bukan sebab you sebenarnya, Ery. Tapi dia tu yang buruk sangka dengan I. Dia kata I macam-macam, and I can’t accept it.”

Keluar segala cerita yang berlaku lewat malam itu. Muka Tisya dan Adreen kelihatan merah padam, menahan marah namun tidak mahu memanjangkan perkara itu.

“Dia tak patut buat macam tu kat You.”

Aireen diam, memandang Adreen yang mengepal tangannya.

‘Mak ai..penumbuk dia ni kalau kena mau pengsan 2,3 kali.’

“Kenapa dia pertikaikan kita je? Kenapa dia tak jelaskan kenapa dia ada kat situ malam tu, dengan Melissa Adela pulak tu.”

You kenal Adela?”Aireen cepat-cepat bertanya, bimbang Adreen akan memonopoli perbualan itu sekali lagi.

Yes, I do. She used to be my model, love hooking up with me because of my money.” Jawab Adreen.

Your money? Bukan dia tu engineer ke? They’re working together, Ery.”

“Memang dia tu engineer, but you have to remember. Selain duit, I boleh temankan dia kalau dia ‘takut’ tidur sorang-sorang.” Balas Adreen, mengenyitkan mata.

Pantas Aireen mencebik bibir. Walau baru berkenalan dengan Adreen, dia maklum perangai Adreen yang gemar berpoya-poya.

“Sudahla, Aireen. Lepas malam tu, I takde jumpa dia dah. Lagipun I dah jumpa sorang perempuan yang betul-betul mengganggu tidur I,”sambung Adreen, mencuit lembut pipi Aireen yang merah.

You jangan perasan yang I boleh jatuh hati kat You. Tisya, kau tengokla....”

Suasana sunyi sebentar apabila kedua mereka berpaling ke arah Tisya. Serentak itu ketawa mereka bersatu.

“Makcik Tisya ni boleh tidur pulak time ni,”rungut Aireen.

Adreen masih tertawa, menggosok lembut ubun-ubun Aireen namun ditepis oleh tangan gadis itu. Tidak mahu mengusik lena Tisya, mereka melangkah keluar dari situ.

“Jangan!!”

Jeritan Tisya mematikan langkah keduanya.

1 comment:

bvlgarigirl @ Arianna said...

Neeya, thanks for your advice.
But im not that strong yet. saya berdebar2 baca komen deeya sebab saya tahu saya masih belum bersedia utk berdepan dengan situasi itu. saya mmg risau dapat tentangan. thanks anyway, i really appreciate it. i'll sure do it but later..

wHaT Do wE LoVe...???

OuR pReCioUs~!!!

How`s my pregnancy doing?