:: LoVe is in the air ::

oUr PRiDe aNd JoY

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

kLiK saYa uTk TaBuNg BaBy~!!!

:: am sorry all ::

:: am sorry all ::
masih lagi bersawang blog ni kan..lately sume post adalah yang AUTOPUBLISH sahaja..hehehe...sebab hari tu ada masa maka aku auto publishkan sahaja n3 yang ada..bolehla rajin terupdate..but i'll try harder after this ok..THANKS FOR COMING~!!!!!!!!

Thursday, December 16, 2010

::eRTi SebuaH PeRsaHaBaTaN 28::

“Fathihah, jom lunch.”

Aku mengalihkan pandangan pada Haris yang berdiri di depan pintu. Tidak berfikir panjang, aku mengangguk dan bangun dari kerusi. Kami bergandingan turun ke lobi.

Kami makan di Saloma Bistro, seperti biasa. Haris banyak berdiam dan hanya membuka mulut apabila aku bertanyakan soalan.
 Your dessert, miss.”

Seorang pelayan meletakkan semangkuk aiskrim vanilla berhiaskan strawberi di atasnya. Aku memandang Haris, namun dia hanya mengangkatkan bahu. Pelik, sebab rasanya aku tidak memesan pencuci mulut.

“Makan jela. Maybe pelayan tu dah tau menu kegemaran you kat sini.”

Kata-kata Haris itu membuahkan senyum di bibirku. Aku baru menyudu sesuap aiskrim apabila pelayan tadi kembali ke meja kami, dengan sejambak mawar putih dan sebentuk cincin. Aku memandangnya tanda tidak mengerti.

“Mariatul Fathihah, will you marry me?”

Tepukan bergema di segenap restoran. Aku bangun, mencari pemilik suara yang amat aku kenali itu.

Kelihatan Adam berdiri di sebelah kaunter memegang sebuah kad besar yang bertulis “I’m sorry!”. 

Dia membalikkan kad tersebut dan tertera tulisan berwarna merah yang bertulis “Will you marry me?”.

Tanpa sedar air mataku mengalir. Terharu dengan kesungguhan Adam, dan sedih kerana aku tak mampu mengatakan “ya” buat masa ini. Tidak mengendahkan Haris yang tersenyum di sebelahku, aku segera bangun meninggalkan Saloma Bistro dan pulang ke pejabat.

“Fathihah, what’s wrong?”

Haris muncul dengan jambangan mawar putih dan cincin yang tinggalkan di restoran tadi. Dia meletakkannya di atas mejaku.

Nothing.” Balasku, pendek. Sambil merenung sayu penzahiran hasrat hati Adam terhadapku.

There must be something wrong. I thought you dengan Adam loves each other. Tapi tadi tu, it’s really unexpected.

I have my own reason, Haris.”

Haris menarik kerusi di hadapanku. Air mataku mula mengalir dan kedengaran suara Haris mengeluh, berat.

Let me know. All about it.” Tegas permintaan Haris itu.

Aku menceritakan segala-galanya tentang Arissa, tentang pengakuan dan perasaan Arissa. Sesekali Haris mencelah, namun kebanyakan masa dia hanya mendengar.

“Sebab tu you tolak Adam?”

“I tak tau apa yang patut I buat. Hati I mula terbuka untuk menerima Adam tapi pertimbangan I tak mampu untuk bersetuju.”

Haris diam. Aku tertanya, samada Haris turut mengenali Arissa atau tidak.

“Jadi you percaya dengan setiap apa yang Arissa beritahu you?”


Soalan Haris membuatkan aku tersentak. Benar, aku hanya menerima setiap apa yang diberitahu Arissa kepadaku. Tapi tak mungkin Arissa menipu memandangkan dia berbicara mengenai maruahnya sendiri?

“You ada tanya Adam samada semua ni betul atau tak?”

Sekali lagi aku terpana. Aku meletakkan semua kesalahan di bahu Adam tanpa mendapatkan pengesahan darinya. Giliran aku yang mengeluh kali ini.

“Mungkin perasaan I yang mendorong I buat keputusan yang mementingkan diri sendiri. I minta maaf.”

“Fathihah, Adam housemate I sepanjang kami belajar dulu. Jadi tak mungkin Adam dan Arissa tinggal bersama. I tau dia agak rapat dengan Arissa masa belajar dulu, tapi I tak rasa mereka bercinta. Adam tak pernah keluar berduaan dengan perempuan.”

Aku menganggukkan kepala sedikit dengan kata-kata Haris itu.

“Kalau you nak kata mereka bercinta lepas belajar, maybe. Tapi I kenal Adam. Dia bukan lelaki yang boleh ketepikan dosa pahala hanya kerana seorang perempuan.”

Penjelasan Haris yang agak logik itu, termakan dalam hatiku. Agak tenang rasanya mendengar semua itu.

“Tapi, takkan Arissa menipu?”

“I tak cakap dia menipu. Mungkin apa yang dia beritahu you ada betulnya, Cuma I tak rasa ianya 100% betul.”

Aku diam, mencari kebenaran dalam jawapan Haris itu.

“Fathihah, jangan terlalu banyak berfikir untuk orang lain. You kena fikir untuk diri you juga. Walaupun I dengan Adam lost contact for quite a while, I yakin Adam masih seperti yang I kenal dulu. I percayakan Adam, and I hope you’re too.”

Aku menarik nafas dalam-dalam. Segera mencapai telefon bimbitku, mendail nombor yang amat sebati di ingatanku. Dendangan lagu ‘I’m yours’ memenuhi ruang telinga sebelum talian disambut.

“Hello, Adam.”

1 comment:

wHaT Do wE LoVe...???

OuR pReCioUs~!!!

How`s my pregnancy doing?